Kategorier
Have

Disse 3 ting bør du vide om NIS2

NIS2 er den nyeste iteration af EU’s direktiv om cybersikkerhed. Formålet med NIS2 er at styrke EU’s evne til at håndtere og modstå cybertrusler samt at øge sikkerheden for netværk og informationssystemer på tværs af medlemslandene. Her er de tre vigtigste ting, du bør vide om NIS2.

Udvidet anvendelsesområde

NIS2 udvider rækkevidden af den oprindelige NIS-direktiv markant. Hvor den oprindelige NIS-direktiv primært fokuserede på kritiske sektorer som energi, transport, bank og sundhed, omfatter NIS2 nu et bredere spektrum af sektorer og tjenester. Dette inkluderer blandt andet: digital infrastruktur, forsyningskæder og offentlige administrationer. Denne udvidelse betyder, at flere organisationer nu er omfattet af de nye krav til cybersikkerhed, og at der stilles højere krav til at beskytte netværk og data mod cyberangreb.

Strengere krav til risikostyring og rapportering

NIS2 indfører strengere krav til risikostyring og hændelsesrapportering. Organisationer, der er omfattet af direktivet, skal blandt andet implementere passende tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger. Desuden skal de rapportere større sikkerhedshændelser. Disse krav skal sikre, at organisationer er bedre forberedt på at håndtere sikkerhedstrusler og minimere skaderne i tilfælde af et cyberangreb.

Større bøder og konsekvenser for manglende overholdelse

NIS2 kommer med strengere håndhævelsesmekanismer og højere bøder for manglende overholdelse. Myndighederne i de enkelte EU-lande får større beføjelser til at håndhæve direktivet og kan pålægge betydelige økonomiske sanktioner for overtrædelser. Nogle af de potentielle konsekvenser inkluderer, at organisationer, der ikke overholder NIS2-kravene, kan risikere bøder på op til flere millioner euro, afhængigt af overtrædelsens alvor. Manglende overholdelse kan også føre til omdømmeskader, hvilket kan påvirke en organisations troværdighed og forhold til kunder og partnere.

NIS2 er designet til at skabe et højere niveau af cybersikkerhed på tværs af EU og kræver en betydelig indsats fra organisationer for at opfylde de nye krav. Ved at forstå og implementere de nødvendige foranstaltninger kan organisationer ikke kun overholde lovgivningen, men også styrke deres samlede cybersikkerhedsposition.